pondelok 3. decembra 2012

škoricový pletenec

Osie hniezda sú naša srdcová záležitosť. Škoricová vôňa a mlieko v šálke - tak si ja aj moja dcérka predstavujeme raňajky. A pre tatika sa nájde radšej niečo nesladké :) Toto nie je klasické osie hniezdo, ale skôr škoricový chlebík - nie príliš sladký, za to poriadne škoricový.




INGREDIENTS
Cesto:
  • 2 hrnčeky špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/8 hrnčeka roztopeného masla
  • 1 droždie v prášku
  • 1 žĺtok
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica trstinového cukru  
Plnenie a potieranie:
  • 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
  • 4 lyžice cukru
  • 3 lyžičky škorice



V hrnčeku si necháme vo vlažnom mlieku s cukrom nakysnúť droždie. Potom zmiešame droždie, žĺtok, roztopené maslo, múku a soľ a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme asi 1 hodinku kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozvaľkáme približne na hrúbku 1cm. Zmäknutým maslom potrieme celé cesto a posypeme ho cukrom a škoricou. Potom cesto zatočíme do rolády a tú prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Vzniknuté pásy navzájom prepletieme tak, aby rozkrojené časti boli skôr na vrchu a vytvorili tak peknú štruktúru. Zapletené cesto stočíme do kruhu a dáme na plech alebo zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie.


Vrch potrieme maslom a jemne posypeme škoricou a cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút pri 190°C, kým vrch nezozlatne. Potom teplotu znížime asi na 150°C a pečieme ešte 5-10 minút.


A podávame s mliekom, kávou alebo čajom - skrátka tak, ako to máte radi :)




Dobrú chuť :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...