INGREDIENTS
Cesto:
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/8 hrnčeka roztopeného masla
- 1 droždie v prášku
- 1 žĺtok
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 4 lyžice cukru
- 3 lyžičky škorice
V hrnčeku si necháme vo vlažnom mlieku s cukrom nakysnúť droždie. Potom zmiešame droždie, žĺtok, roztopené maslo, múku a soľ a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme asi 1 hodinku kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozvaľkáme približne na hrúbku 1cm. Zmäknutým maslom potrieme celé cesto a posypeme ho cukrom a škoricou. Potom cesto zatočíme do rolády a tú prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Vzniknuté pásy navzájom prepletieme tak, aby rozkrojené časti boli skôr na vrchu a vytvorili tak peknú štruktúru. Zapletené cesto stočíme do kruhu a dáme na plech alebo zapekaciu misu vystlanú papierom na pečenie.
Vrch potrieme maslom a jemne posypeme škoricou a cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút pri 190°C, kým vrch nezozlatne. Potom teplotu znížime asi na 150°C a pečieme ešte 5-10 minút.
A podávame s mliekom, kávou alebo čajom - skrátka tak, ako to máte radi :)
Dobrú chuť :)