Zajo bol čarovný, krásne pózoval ;) A tartaletky voňali kakaom a čokoládou...
foto: Júlia Šimáková |
Cesto
- 100g hladkej múky
- 200g špaldovej celozrnnej múky
- 100g mletého trstinového cukru
- 200g masla
- 3 lyžice kakaa
- 1 vajíčko
Krém
- 150g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 125g čokolády
- 300g masla
- 4 vajíčka
- 4 lyžice kakaa
- jablká
- šťava z citróna alebo limetky
foto: Júlia Šimáková |
Múku a cukor
si preosejeme na pracovnú dosku alebo do misy. Pridáme na malé kocky pokrájané maslo, vajíčko
a kakao. Rýchlo vypracujeme cesto, ktoré dáme asi na hodinu odležať do
chladu. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (na hrúbku asi 3-4 mm). Ak sa
nám lepí, môžeme ho vyvaľkať medzi dvoma fóliami alebo po častiach.
Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom asi o 2cm väčším, ako
je priemer formičiek na tartaletky. Cestom potom vystelieme formičky
a prebytočné okraje orežeme. Dno prepichneme na viacerých miestach
vidličkou a zaťažíme strukovinami (napr. fazuľou). Pečieme vo vyhriatej
rúre pri 180°C asi 15 minút. Potom koláčiky vyberieme, odstránime fazule
a pečieme ešte približne 5 minút. Tartaletky sú upečené, ak sa okraje
oddeľujú od formičiek a pri vpichnutí špáradla sa naň neprilepí cesto.
Nad parou si
roztopíme čokoládu, do ktorej potom pridáme cukor, kakao a vajíčka. Zmes
vyšľaháme nad parou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo si vymiešame
a postupne pridávame čokoládovú zmes. Krémom plníme vychladnuté
tartaletky. Nakoniec ozdobíme plátkami jabĺk, ktoré predtým pokvapkáme
citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Krásny deň, dostartaletkovania ;)