Bez veľkých rečí idem spísať sľúbený recept :)
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 50 g droždia
- pol balíčka prášku do pečiva
- pol lyžičky soli
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 vajíčka
- 100 ml oleja
- 250 ml mlieka
- vajíčko na potretie
Bryndzová náplň:
- brynzda
- 1 vajíčko
- trošku mletej červenej papriky (sladkej)
- trošku soli
Múku, droždie (čerstvé a rozmrvené), prášok do pečiva, soľ, cukor, vajcia, olej a vlažné mlieko spolu dobre vymiesime v miske a cesto necháme kysnuť približne 45 minút (môže byť pokojne aj dlhšie).
Medzitým si z bryndze, vajíčka a mletej papriky pripravíme bryndzovú plnku (osolíme len ak sa nám bude zdať málo slaná) a nasekáme pažítku.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 3 časti a po jednom ich rozvaľkáme na hrúbku asi 6 mm. Z cesta vykrajujeme malé kolieska, prípadne aj väčšie, kto má na aké chuť :) Koliečka ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie trošku ďalej od seba (ešte podkysnú a pri pečení tiež trošku narastú) a doprostred lyžičkou vytlačíme priehlbinky. Necháme ich chvíľku podkysnúť a napĺňame bryndzovou plnkou. Pred pečením cesto okolo brynzde potrieme vajíčkom.
Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, potom skontrolujeme a v prípade potreby necháme ešte dopiecť (mali by mať peknú zlatožltú farbu). Ešte teplé koláčiky posypeme nasekanou pažítkou.
Pekné jesenné dni prajeme a dobrú chuť :)