Viete, čo rozvonia nie len štedrovečerný čas? Čo zasýti, zahreje, a pripomína časy minulé, keď vnúčence vysedávali na murovaných peciach v krásne teplých, vyhriatych izbiciach? :)
Cesto
- 500g polohrubej múky
- 30g droždia
- 50g masla
- 1 žĺtok
- mlieko
- soľ
Náplň
- 500g hlávkovej kapusty
- 50g oškvarkov
- uvarené zemiaky
- maslo
- mleté čierne korenie
- soľ
- vajíčko na potretie
Múku preosejeme a dáme do nej vykysnutý
kvások, roztopené maslo, soľ a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, pričom doň
postupne pridávame vlažné mlieko (podľa potreby). Cesto prikryjeme
a necháme ho nakysnúť na teplom mieste. Kapustu postrúhame alebo nasekáme,
osolíme a podusíme na masle do polomäkka. Pridáme oškvarky, okoreníme
a necháme vychladnúť. Uvarené zemiaky popučíme.
Cesto si rozvaľkáme a vykrajujeme
z neho párny počet koliesok (pri danom množstve ich bude približne 22). Na
polovicu koliesok dáme trochu popučených zemiakov, na ne kapustu
a prikryjeme ich druhou polovicou koliesok.
Spodné
a vrchné kolieska pospájame a kapustníky ukladáme na olejom natretý
plech. Necháme ešte asi 10 minút odležať, potom ich natrieme vajíčkom
a dáme piecť do vyhriatej rúry na teplotu 180° C, kým nie sú zlaté.
Určite si ich urobte, budete sa zalizovať až za ušami :) A Klárka mala aj čisto zemiakový, ak by niekto nemal rád kapustu :)