V nedeľu nás čaká posledný sviatočný deň týchto Vianoc. Čo tak osláviť ho výnimočne chutným obedom?
foto: Júlia Šimáková |
- 1 kačka
- soľ
- rasca
Gratinované
zemiaky s hruškami a rozmarínom
- zemiaky
- hrušky
- smotana
- maslo
- rozmarín
- soľ
foto: Júlia Šimáková |
Kačku umyjeme
a osolíme zvonku aj zvnútra. Takto pripravenú kačku môžeme nechať cez noc
alebo niekoľko hodín odležať v chlade, ale môže sa aj hneď piecť. Kačku
položíme na brucho do zapekacej misy, posypeme mletou alebo drvenou rascou,
podlejeme troškou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry. Najskôr pri 220°C
iba na pár minút neprikrytú, potom teplotu znížime asi na 140°C, zakryjeme
a pečieme asi 3 hodiny. Medzitým kačku kontrolujeme a polievame
výpekom. V strede pečenia poprepichujeme chrbát kačky, aby vytiekla
prebytočná masť. Pred koncom pečenia kačku odkryjeme a pri vyššej teplote
zapečieme „dochrumkava“.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame
na tenké plátky. Hrušky šúpať nemusíme, zbavíme ich jadrovníkov a tiež
nakrájame na tenké plátky. Na dno maslom vymastenej zapekacej misy ukladáme
vrstvu zemiakov, posolíme, pridáme vrstvu hrušiek a pár lístkov rozmarínu.
Vrstvy opakujeme. Nakoniec zalejeme mierne osolenou smotanou a dáme
zapekať asi na 30 minút na 180°C.
foto: Júlia Šimáková |
foto: Júlia Šimáková |
Alebo máte už iné plány? Ak áno, rada sa inšpirujem :) Krásny deň!