Oškvarkové pagáčiky sú jednými z našich obľúbených slaných koláčikov! A hoci som pri príprave urobila chybu - nemáte nejakú radu ako bojovať proti roztržitosti? :) - a oškvarky som šupla rovno do cesta, dopadli chutne, a o pár dní sa na ne chystáme opäť :)
Cesto:
- 600g hladkej múky
- 300g oškvarkov
- 240ml mlieka
- 250g masla
- 20g droždia
- 3 žĺtky
- soľ
- cukor
- 1 bielok
Vo vlažnom mlieku
necháme nakysnúť droždie s troškou cukru a soli. Z múky,
zmäknutého masla, žĺtkov, kvásku a štipky soli vypracujeme hladké cesto
a rozvaľkáme ho. Rozotrieme naň oškvarky, ktoré sme si predtým pomleli.
Cesto preložíme, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom ho
znovu rozvaľkáme, preložíme, a opäť necháme vykysnúť. Keď ho tretíkrát
rozvaľkáme, vykrajujeme z nehu pagáče a ukladáme ich na papierom na
pečenie vystlaný plech.
Potrieme ich bielkom, posolíme a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 50 minút pri teplote 180°C. Časť oškvarkov môžeme nahrubšie nasekať, potom sú ešte chutnejšie. A môžeme ich tiež v strede pečenia posypať strúhaným syrom.
Dobrú oškvarkovú chuť :)