Predsa len sa musím podeliť ešte s jedným koláčovým úspechom :) Tento týždeň som prekročila prvú štvrťstoročnicu svojho bytia a na oslavu tejto významne veselo-neveselej udalosti ;) som sa rozhodla pripraviť svojim priateľom niečo výnimočne dobré. Musím povedať, že to bola trochu odvaha, nakoľko cheesecake je podľa mňa jedným z najchutnejších koláčov (až sa mi slinky v ústach zbiehajú), ale dokázať za jednu noc a jeden deň na prvý pokus urobiť dva tieto koláče...veď som sa aj zapotila pri tom :)
Bohužiaľ nemám fotky z prípravy, ale už čoskoro sa chystáme upiecť ho znovu, takže voňavé obrázky doplním. Buďte však tiež určite odvážni a urobte si cheesecake doma, hneď ako bude príležitosť, pretože... no MŇAM :)
Na spodok koláčika sa dáva úplne jednoduchá masa pripravená zo sušienok a masla. Ja som dala do jedného vianočné jemne korenené keksíky a rozpustené maslo, do druhého maslové sušienky, rozpustené maslo a med. Pomer asi 200g sušienok a 100g masla, medu asi jedna lyžica... Priznávam, že som to robila od oka, myslím, že k tejto časti ešte nie je potrebná váha :)
Rúru predhrejeme na 160°C, tortovú formu (kruh, srdce..hocičo) buď vymažeme maslom alebo vystelieme papierom na pečenie (ja som použila iba maslo a koláč bol zospodu mierne prilepený, ale vôbec to nevadilo, stačilo ho nožom trošku podobrať). Sušienkovo-maslovou zmesou vystelieme dno a trošku aj okraje tortovnice a dáme piecť asi na 5 minút. Potom korpus vyberieme, necháme vychladnúť a rúru dáme predhrievať na 200°C.
Tu by som chcela podotknúť, že teplota, čas pečenia a pod. sú iné pri každom type rúry, preto sa nebojte piecť dlhšie či kratšie, prudšie či menej prudko, podľa toho, akú rúru máte vy, veď si ju poznáte :) a ak sa vám správa nevyspytateľne, jednoducho koláč častejšie kontrolujte.
Je čas pripraviť si samotnú podstatu cheesecake a to náplň.
Na to potrebujeme:
Na to potrebujeme:
- 500g talianského mascarpone
- 230g prášk.cukru
- vanilková esencia
- vanilkový lusk
- 3 vajcia
- 1 kyslá smotana
Miešame dohladka, pridáme vanilkovú esenciu, neskutočne voňajúce vnútro vanilkového lusku, ktorý sa najskôr pozdĺžne prekrojí na polovicu a lyžičkou sa zoškrabne vnútro. Zvyšok lusku si môžete napríklad strčiť do cukorničky a cukor bude krásne voňať. V tejto chvíli má plnka tisíce malých vanilkových pieh, s ktorými vyzerá úžasne :) Po jednom zamiešame vajíčka a nakoniec kyslú smotanu. Keď je zmes krásne hladká - je hotová...
Plnku vylejeme na vychladnuté cesto zo sušienok, necháme asi 5 min. postáť, aby sa dostala do každej škáročky a dáme piecť. Teplotu znížime na približne 150°C - 110°C (pri nižšej teplote rátajte s tým, že sa bude piecť dlhšie). Pečieme asi 1 hodinu a 10 minút až 2 a pol hodiny... Okraje koláča by mali pomaly zlatnúť až zhnednúť, koláč by mal vystúpiť až na okraj tortovnice a jeho povrch by mal byť postupne pevnejší a pevnejší. Aj po upečení by sa však ešte stred koláča mal jemne triasť. Po tom, ako skonštatujete, že podľa času a toho, ako koláčik vyzerá, by mal byť už hotový, necháte ho chladnúť (asi 2 hodiny) vo vypnutej, otvorenej rúre. Nezľaknite sa, keď začne postupne klesať a stred sa úplne prepadne. Ja som sa teda zľakla neskutočne, skoro som dostala infarkt :) pretože v žiadnom recepte som sa nedočítala, že sa takéto niečo má stať... vysvitlo však, že to tak má byť.
Po vychladnutí sa cheesecake musí ďalej dať chladiť, tentokrát už do chladničky a najlepšie na celú noc. Nakoniec naň nasypte hocijaké ovocie, na ktoré máte chuť. Alebo tiež žiadne - podľa možností a nálady. Ja som dala na jeden čerstvé, nijako neupravované černice s čučoriedkami, na druhý vo vlastnej šťave uvarené domáce maliny, ríbezle a čučoriedky s 2 lyžicami trstinovéhho cukru. Netuším, ktorý bol lepší ;)
Ešte som niekde čítala, že počas pečenia by sa mal dať do rúry pod koláč hrniec s vodou, aby sa korpus veľmi nevysušil, ale táto teória sa mi nepotvrdila, nakoľko k jednému som ten hrniec s vodou dala, k druhému už nie, a výsledok bol približne rovnaký.
Nech sa vám vydarí a poriadne vám pošteklí chuťové bunky :)