nedeľa 13. decembra 2015

orechové kolieska

December prišiel! A s decembrom inovať na stromoch a tráve, biely dych, z ktorého sme stále s Klárkou fascinované, keď ráno ideme do škôlky a do práce, večery s tmou za oknami a úsmevmi, ktoré vie vyčariť tuľkanie pod dekou alebo šálka teplého čaju, ktorou si zohrievame ruky...


A keďže už o pár dní bude chodiť Mikuláš, ten, čo je vždy veselý a štedrý a má strašne peknú bradu :))) čo takto pribaliť jemu aj našim najmilším tiež domáce keksíky napečené z lásky? Voňavé a chrumkavé, presne ako celý adventný čas... Milujem Vianoce! :)


Koliesko Tonko (po mojom starkom, ktorý nás vždy vedel rozosmiať)

Na začiatku decembra ujo Mikuláš nosí deťom darčeky do ich malých umytých čižmičiek. Taký sladký náklad však ku každému dieťatku treba nejako doviezť. Mikuláš má krásny voz s peknými grošákmi, ale okrem šikovných koníkov je k vozu treba aj šikovné kolieska. Koliesko Tonko so svojimi kamarátmi sú tými najusilovnejšími okrúhlymi pomocníkmi, a to hlavne kvôli orieškom, ktoré v nich chrumkajú.


 
Ingredients:
  • 100g hladkej múky
  • 200g špaldovej múky
  • 180g vlašských orechov
  • 100g trstinového cukru
  • 200g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica kakaa



Orechy ponoríme do vody asi na dve hodiny, potom ich nasekáme a spolu s ostatnými surovinami spracujeme na cesto. Z neho vyvaľkáme valček (s priemerom asi 5 cm), dáme ho stuhnúť do chladu a potom ho nakrájame na kolieska. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť asi na 10 minút pri teplote 180°C. Aké jednoduché, však?


Klárinka chcela ešte trošku poprášiť keksíky cukrom, ale viem si ich predstaviť napríklad aj namáčané v dobrej čokoláde :)


Už máte pochystané mikulášske balíčky, priatelia? Alebo sa na to ešte len chystáte ako ja?

Pekný podvečer prajú baby z hami-mňami :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...