Zmrzlina:
- 450ml plnotučného mlieka
- 600ml smotany
- 250g trstinového cukru
- 10g mletej škorice
- soľ
Do hrnca dáme
zohrievať 300ml mlieka. Tesne pred začatím varenia odstavíme. Pridáme 150g
cukru, škoricu a štipku soli. Miešame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
Potom opäť pridáme zvyšný cukor, mlieko a smotanu na šľahanie. Poriadne
vymiešame, aby vznikla jednotná konzistencia.
Zmes prelejeme do sklenenej alebo
kovovej misky a dáme ju chladiť do studenej vody, neskôr ju môžeme dať na
pol hodiny do chladničky. Po vychladnutí dobre utesníme, napríklad
potravinárskou fóliou, a dáme na 2 hodiny do mrazničky.
Po uplynutí 2
hodín zmes opäť vymiešame. Znovu ju prikryjeme a dáme na ďalšie 2 hodiny
mraziť. Potom ju vyšľaháme (mixérom alebo šľahačom) a dáme opäť mraziť.
Tento postup opakujeme ešte raz alebo dvakrát, kým nie je zmes hustá, prípadne
predĺžime intervaly mrazenia.
A pár poznámok na záver:
- Zmrzlinu môžeme urobiť aj s inou príchuťou, napríklad vanilkovú.
- Kovové misky lepšie vedú chlad, preto sú na výrobu zmrzliny vhodnejšie.
- Zmrzlina sa mrazí a premiešava dovtedy, kým v nej nie sú kryštáliky ľadu.
- Do zmrzliny môžeme nakoniec zašľahať aj ovocie alebo čokoládu.
Krásny večer :)