štvrtok 1. novembra 2012

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Pre dvoma týždňami sme boli na výlete v najväčšom skanzene slovenskej dediny na Slovensku. Bolo síce chladnejšie, ale o to krajšie voňal les. Bolo to ako vstúpiť do stroja času a vystúpiť presne tam, kde všetko bolo domáce, voňavé, dedinské... Milujem to. Keď raz budem veľká, chcem bývať v takejto naozajstnej dedinke, pod horami a v obkolesení lúk a polí.

A okrem nenapodobiteľnej atmosféry, sme ochutnali mnoho domácich dobrôt. Bylinkové a ovocné čaje zo záhradky, posúchy pečené na peci, čerstvý chlieb a práve vyrobenú jablkovú šťavu, krásne tmavý lesný med, žinčicu, oštiepok a sušené ovocie, z ktorého najviac nám chutil ibištek a višne, a mne ešte štipľavo-sladký zázvor. A nakoniec sme vyrábali zemiakové razítka v tvorivej dielni, pretože to bola nedeľa, ktorú dedinka venovala deťom :)




















Máte aj vy radi malebnosť a skromnú pohostinnosť starých slovenských dediniek?  Ja som šťastná, že sú ľudia, ktorí sa starajú o to, aby sme ich my, a aj ďalšie generácie, mohli vidieť, napríklad v takýchto skanzenoch...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...