Nie, nie je to Tarte tatin, aj keď aj na tento podľa mňa úplne čarovný a fascinujúci koláčik sa určite v blízkej dobe chystáme. Ak máte nejaký dobrý tip na recept, prosím, sem s ním :)
A keďže som už raz spomínala, že úroda sliviek je tento rok (aspoň u nás na severe Slovenska) naozaj bohatá, treba ich spracovávať. Prastarká už pribalila fľaštičku prvej várky slivkového lekváru, ktorý dcérka zbožňuje. No a my sme upiekli sladkú mňamku, a práve tento recept vám prinášam (spolu s veselými zábermi v spoločnosti sliviek a slivkového lekváru).
Koláčik je rýchly a ľahko sa pripravuje, čo ja ako mamina veľmi oceňujem. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 °C. Maslo vymiešame s cukrom a lekvárom, natrieme na dno tortovnice, navrch poukladáme slivky slivkovaté, rozpolené a vykôstkované, rozkrojenou stranou na dno (to je dôležité). A zalejeme cestom, ktoré sa pripravuje tak, že ako prvé vymiešame maslo s cukrom dopenista, postupne primiešame vajíčka a jednu lyžicu múky. Po vymiešaní prisypeme zvyšnú múku s práškom do pečiva a so škoricou, a prilejeme mlieko. Koláčik sa pečie asi 3/4 hodinky, potom sa nechá chvíľu odstáť a preklopí sa na tanier. Ešte teplý je úžasný :)
Slivkové pečené dobroty sú síce vynikajúce, ale našej malej Klárke aj tak najrýchlejšie do bruška skáču slivky čerstvé, práve odtrhnuté zo stromu :)
Cesto
- 100 g masla
- 100 g hnedého trstinového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička škorice
- 2 polievkové lyžice mlieka
Pod slivky
- 30 g masla
- 30 g hnedého trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice slivkového lekváru
A samozrejme nesmú chýbať slivky :)
Ak vám zvýšia ďalšie, nechajte sa inšpirovať napríklad týmito úžasnosťami:
- francúzske slivkové clafoutis by Natali (Cutlery FoodBlog)
- tvarohový zázrak so slivkami by Dora (Dora´s art)
- hruškovo-slivková inšpirácia by Martinka (Dulce de Leche)
- starý dobrý hrnčekový by Ivanka (eclecticquilt)
- slivkové knedlíčky by Tereza (výpečky)
Pekný deň a krásny víkend v znamení babieho leta :)