Obdobie krásne predzimné... Babie leto v znamení chladných rán a nádherných slnečných popoludní. Pod oknom nám hneď ako sa rozvidnie bzučia kosačky a tak je vzduch plný nie len mliečnej hmly, ale aj vône čerstvo pokosenej trávy. Aj vy sa tak tešíte?
A v znamení tešenia sa sa u nás oberajú aj slivky - Klárkine modromodré obľúbenkyne :)
Úlovok nazbieraný spolu s babkou sme rovno pekne odniesli starkej a tá nám upiekla to, čo vonia mojim detstvom, láskou a teplom domova... Slivkový kysnutý s posýpkou :)
Na začiatku treba pridať do múky droždie zmiešané s menšou časťou cukru, potom žĺtok, štipku soli, maslo, zvyšný cukor a vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený plech, kde ho pekne ponaťahujeme od kraja ku kraju a jemne potrieme olejom. Rozpolené slivky poukladáme na cesto rozkrojenou časťou nahor, posypeme škoricou a nakoniec aj posýpkou. A upečieme... Posýpku zbožňujem, naša mama ju pripravuje z masla, múky a cukru. Tento rok však posypávala jej vnučka :)
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 20 g droždia
- 120 g cukru
- 1 žĺtok
- soľ
- 50 g masla
- mlieko
- škorica
- slivky
Posýpka
- 40 g hrubej múky
- 40 g masla
- 40 g práškového cukru
Pekný deň všetkým a nech sú dlho, dlho s nami všetci tí, ktorí nám vedia pripraviť takéto nenapodobiteľné veci...