utorok 23. októbra 2012

pizza, simply the best

Mali sme pizza večer a cesto nám pripravil môj malý braček so svojou priateľkou, vlastne, on iba asistoval :) Už dlho ospevovali, akú dobrú pizzu si vedia urobiť, a tak sem sa rozhodli, že nás ju teda musia naučiť!



Cesto:
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka vody
  • polovica droždia v prášku
  • trošku soli
  • trošku cukru
Z ingrediencií vypracujeme mäkké cesto tak, aby sa už veľmi nelepilo. Cesto si rozdelím na dve časti (dané množstvo vystačí na dve menšie pizze). Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenulinké cesto, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.


Základ:
  • paradajkový pretlak alebo paradajkové pyré (môžu byť aj mierne udusené nakrájané paradajky)
  • oregano (čerstvé alebo sušené)
  • trošku olivového oleja
  • cesnak (najemno nasekaný)
Pretlak zmiešame s ostatnými ingredienciami (ak robíme základ z čerstvých paradajok, pripravujeme ho na panvici, mierne dusíme a miešame, kým pustia paradajky šťavu a omáčka má správnu konzistenciu). Takto pripravený základ natierame na cesto.



Ďalej je to už na vás, čím si pizzu dotvoríte, tak ako ju máte radi :) Nižšie je zopár našich tipov. Rukolu sme dávali vždy až po upečení.

  
Pizza inšpirácie:

1.
  • šunka
  • mozzarella
  • čierne olivy
  • cherry paradajky
  • bazalka
  • rukola
2.
  • saláma
  • mozzarella
  • grécky syr halloumi
  • ančovičky
  • bazalka

 3.
  • šunka
  • mozzarella
  • grécky syr halloumi
  • čierne olivy
  • bazalka
  • šampiňóny


 4.
  • šunka
  • mozzarella
  • paradajky
  • grécky syr halloumi
  • šampiňóny
  • vajíčko na tvrdo
 5.
  • saláma
  • mozzarella
  • paradajky
  • niva
  • vajíčko natvrdo

 6.(pre tých, ktorí majú alergiu na mliečnu bielkovinu ako náš kamarát)
  • šunka
  • paradajky
  • šampiňóny
  • bazalka
  • rukola
 7. (pre tých, ktorí nepapajú mäso)
  • mozzarella
  • paradajky
  • šampiňóny
  • čierne olivy
  • bazalka
  • rukola

Rúru predhrejeme na maximum (my sme mali cez 250°C) a pri pečení teplotu neznižujeme. Pizza je upečená za chvíľočku, spoznáme to podľa cesta - keď jemne zozlatne, je hotová. Pri pečení však pizzu stále kontrolujte, závisí na ingredienciách ako rýchlo sa upečie, a niektoré sú naozaj "za minútku". 


Tak s čím máte pizzu najradšej vy? Podeľte sa, nech môžeme vyskúšať :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...