Koniec skúškového sa nezadržateľne blíži, a veru že to nie je nič príjemné (aspoň u mňa - kruhy pod očami mám čierno čierne ako noci, počas ktorých sa učím)... Ale blíži sa ten sviatok...taký červený, srdiečkový... Veď viete :) A ja som si spomenula ešte na jednu lievancovú inšpiráciu (z jedného januárového nedeľného brunchu, ak ho tu niekto nepostrehol), ktorú som si pre vás odložila.
Postup je rovnaký ako pri prvých lievancoch:
Múku s kypriacim práškom, soľou, sódou, cukrom a semienkami z vanilkového lusku premiešame, pridáme žĺtky, rozpustené vychladnuté maslo, "kyšku" a mlieko. Vyšľaháme a do cesta nakoniec postupne pridávame tuhý sneh z bielkov. Smažíme na rozohriatom oleji. Hotové lievance nakoniec polejeme javorovým sirupom a čučoriedkami, ktoré sme predtým osladili trstinovým cukrom, hojne pokvapkali citrónovou šťavou a zohriali. Ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a jahodami.
Lievance:
- 175g hladkej múky
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 vajíčka
- 25g masla
- 200ml domácej "kyšky" (podmáslia, zakysanky)
- 100ml mlieka
- olej na smaženie
Poleva:
- čučoriedky (mrazené)
- citrón (na šťavu)
- trstinový cukor
- javorový sirup
- smotana na šľahanie
- jahody
A tu je tip ešte na iné servírovanie lievancov. Klasika je nádherná, ale niekedy sú potrebné aj náhradné riešenia. Najmä ak sa robia dva druhy pre šiestich ľudí a každý chce ochutnať oba :)
Krásny zvyšok nedele a pekný štart do nového týždňa :)