Už dlho sme doma snívali o tom ako si pripravíme fenikel, voňajúci po aníze... Táto starobylá stredomorská zelenina, hoci u nás nie veľmi známa, je opradená samými chválami a to nie len, čo sa týka jej chuti, ale najmä účinkov na zdravie človeka. Aký lepší dôvod na zaradenie do jedálnička ako kombinácia sladkej vône, skvelej chuti a zdravia prospešných vlastností môže existovať? :)
Keď kupujeme fenikel, dbáme na to, aby mal sviežu bielu až svetlozelenú farbu, hľuzu bez škvŕn či preliačin.
A ak mám spomenúť jeho najznámejšie účinky na človeka, je to najmä podpora činnosti čriev. Z toho dôvodu je fenikel veľmi často tiež zložkou feniklových čajov pre deti, aby im pomohol pri bolestiach bruška. Aj v čajoch pre dojčiacie maminky má svoje zastúpenie, keďže podporuje tvorbu mliečka :)
Ingrediencie:
- fenikel
- syr (eidam)
- šunka
- vajíčka
- zlatá niva
- cesnak
- soľ
- červená paprika
V osolenej vode uvaríme fenikel do mäkka (bez vňate a stoniek). Keď vychladne, rozrežeme ho na polovice a rozdelíme na "lodičky". Do olejom mierne potretej misy vložíme "lodičky", do nich plátok šunky, na jemné plátky nakrájaný cesnak a naň nastrúhaný syr. Potom do misky vylejeme celé vajíčka, trošku ich posolíme, opaprikujeme a navrch nadrobíme nivu. Dáme zapekať do predhriatej rúry asi na 20 minút a podávame.
Nech vám chutí :)