Neviem popísať aké je to šťastie mať niekoho, kto vás zásobuje zaručené dobrými, neoceniteľnými receptami, bez ktorých si po ich prvom vyskúšaní už neviete predstaviť život... A neviem popísať aké je to šťastie, že existuje náš slovenský chrumkavý, voňavý, chutný chlieb :) A keď už sa opakujem, tak: nevedela by som si predstaviť ani život bez neho, úprimne.
Posúvam ďalej jeden recept na takýto skvelý chlebík od tej mojej inšpirujúcej osôbky (naša Ivka, aby som bola konkrétna), ktorý rozhodne odporúčam.
A aby som nezabudla, tento krásny, vzorový nám piekla moja maminka (áno, ani bez nej si neviem život predstaviť :)
A aby som nezabudla, tento krásny, vzorový nám piekla moja maminka (áno, ani bez nej si neviem život predstaviť :)
Potrebné ingrediencie:
- 5 hrnčekov hladkej múky
- 1,5 hrnčeka celozrnnej múky
- 2 sáčky sušených kvasníc (2 x 7g)
- lyžica soli
- lyžička cukru - zmiešať v droždí
- 3 poháre letnej vody (alebo menej - podľa konzistencie cesta)
- 1/2 pohára olivového oleja zmiešaného s mliekom a trochou octu)
- ľanové semienka (alebo slnečnicové alebo aké máte radi)
- rasca
Cesto vymiesime a necháme 3 hodiny kysnúť. Potom ho rozdelíme na dve polovice (suroviny vystačia na 2 bochníky). Na vymastenom a pomúčenom plechu vytvarujeme z jednej časti tvar podľa našej ľubovôle a necháme ho ešte 40 minút kysnúť a potom ďalších 40 minút pečieme pri 200°C. Pred pečením aj po ňom potrieme chlebík vodou a môžeme napríklad trikrát nakrojiť :)
Druhá časť cesta vydrží v chladničke aj 2 dni, ale pred pečením ho necháme oddýchnuť a kysnúť asi 1 a pol hodiny.
Vysnívané ráno: Sedmospáčov zobudí pošteklením pod nosom teplá vôňa práve upečeného chlebíka... Už len natrieť s maslom a medom... A k tomu bielu kávu z mlieka... Alebo radšej kakao? :)