utorok 22. novembra 2011

Budapešť

Boli sme na výlete... V nádhernej, veľkej Budapešti, plnej monumentálnych stavieb, kde na vás jej slávna história pozerá spoza každého rohu... Bolo zimno a bolo uchodene, ale bolo tiež očarujúco a tak trošku vianočne. Nie len, že sme si vyskúšali takmer všetky dopravné prostriedky, aké v Budapešti nájdete (od pešibusu, cez metro, električku a detskú železnicu až po zubačku), ale stihli sme sa pokochať veľkým, aj keď ani zďaleka nie konečným) množstvom pamiatok a jedinečností. Nefotilo sa úplne všetko, ale niečo z toho, čo náš milý fotograf tak šikovne zachytil, vám ukážem :)

Jednou z prvých krás, ktorú sme si išli obzrieť, bola nádherná Bazilika svätého Štefana (Szent Istvan Bazilika), kde sa práve slúžila omša. Je to najväčší kostol v Maďarsku a práve preto ho nazývajú bazilikou, hoci v skutočnosti ňou nie je.




Národný bylinný likér Unicum nám robil spoločnosť ;) Samozrejme iba decentne, predsa len - mrzlo...










A čo na nás ešte čakalo? Budapeštianske vianočné trhy! Vysvietené, voňavé, farebné... S vareným vínkom či punčom  a teplým trdelníkom bolo hneď po chlade :) A pikantné halászlé zahrialo tiež.















Kvôli nášmu malému spoluputovníkovovi sme nemohli vynechať Tropikárium, a nie len Klárka, ale aj my sme boli uchvátení :)































A Prekvapujúco, asi najväčším zážitkom bolo naše ubytovanie vo zvláštnom byte, v starom dome v centre  Budapešti s mysterióznym strašidelným dvorom, plným opustených chodieb a tieňov, v ktorých si našli domov kŕdle holubov. Keďže história je mojou veľkou vášňou, ja som bola nadšená, a chodila som sa túlať po rozpadnutých častiach domu. Ale najmä v noci bol pobyt v tejto stavbe skutočne adrenalínový, a aj fotenie jej tmavých zákutí bolo vzrušujúce - klobúk dolu, pán fotograf :)




 


























A ešte jedna stavba bola naozaj rozprávkovo krásna, zámok Vajdahunyad s priľahlým zámockým parkom s jazerami a vysokými stromami... Tak sme sa s Klárkou chvíľu cítili ako hradné panie. Aj jej zvedavá otázka hovorí o tom, aké čaro toto miesto malo:Mami, a tam bývajú tie princezné, kde sa v tom okne svieti, že?"









Budapešť nesklamala, tešíme sa na to, ako tam zavítame znova :) A stihli sme aj výstavu súčasnej portugalskej fotografickej tvorby v Bratislave v Galérii Slovenskej výtvarnej únie s názvom Diary of the republic. Bola trošku morbídna, trošku smutná, ale oplatilo sa vidieť niektoré vystavené fotografie.

Pekný deň všetkým :)

foto by Michal H.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...