pondelok 17. októbra 2011

francúzske zemiaky

Les pommes de terre françaises... Ach, áno, viem, že nie sú veľmi francúzske. Údajne pravé "francúzske zemiaky" sa v skutočnosti volajú Tartiflette a pripravujú sa so slaninkou, cibuľou a mäkkým francúzskym syrom Reblochon, ktorý pochádza z oblasti Horného Savojska, krásneho regiónu v Alpách. Ale také tie naše poslovenčené sú jedným z mojich najobľúbenejších jedál (mám ich veľa, viem, ale čo už so mnou). Úplne obyčajné, úplne jednoduché, úplne mňamózne! Majú mnoho podôb, ja vám ponúkam tú svoju :)



Zemiaky môžeme najskôr predvariť v šupke, alebo ich rovno ošúpať a uvariť do polomäkka. Dno sklenenej zapekacej misy natrieme maslom, na to poukladáme prvú vrstvu na kolieska nakrájaných zemiakov a opečené, na mesiačiky nakrájané špekačky, na kocky nakrájané uhorky a vajíčka uvarené na tvrdo (tie takisto pokrájané na kocky). Posoliť, pokoreniť, trošku posypať syrom a hurá na ďalšiu rovnakú vrstvu. Ako posledné by na vrch mali prísť zemiaky a všetko polejeme smotanou, v ktorej si rozmiešame vajíčko. Naplnenú misu dáme zapekať do predhriatej rúry asi na 20 min. pri 180°C. Potom zemiaky posypeme nastrúhaným syrom (ja som použila eidam), dáme ešte na 5-10 min. do rúry a môžeme podávať :)

Les ingrédients:

4 väčšie zemiaky
4 vajcia
2 špekačky
kyslé uhorky
syr
smotana na varenie
soľ, čierne korenie

A keďže je babie alebo ak chcete indiánske leto v plnom prúde, prechádzkam v prírode zdar! :)


utorok 4. októbra 2011

vinič

Prechádzame sa po záhrade za domom, kde starká nasadila vinič... Plody sa urodili trochu neskoro, naposledy boli zelené strapce drobné a nezrelé. Všetci sme mali strach, že nestihnú dozrieť... A vtedy, ako sa tak prechádzame po záhrade za domom, mysliac na to, že jeseň je krásne slnečná a teplá, no noci už studené, že predsa asi nestihne naše hrozno dozrieť dosladka, zrazu sa nám naskytne neskutočne nádherný pohľad...


















A tak sme si mohli v záplave jesenného slnka pochutnať na sladko-kyslom tmavomodrom hrozne, celé sa od neho dolepiť a  potom sa umývať studenou vodou, kochať sa pohľadom na vysokánske slnečnice už pomaly skláňajúce hlavu k zemi a uloviť ešte posledné drobné jahôdky...







piatok 30. septembra 2011

obrátený slivkovník / plum cake

Nie, nie je to Tarte tatin, aj keď aj na tento podľa mňa úplne čarovný a fascinujúci koláčik sa určite v blízkej dobe chystáme. Ak máte nejaký dobrý tip na recept, prosím, sem s ním :)


A keďže som už raz spomínala, že úroda sliviek je tento rok (aspoň u nás na severe Slovenska) naozaj bohatá, treba ich spracovávať. Prastarká už pribalila fľaštičku prvej várky slivkového lekváru, ktorý dcérka zbožňuje. No a my sme upiekli sladkú mňamku, a práve tento recept vám prinášam (spolu s veselými zábermi v spoločnosti sliviek a slivkového lekváru).






Koláčik je rýchly a ľahko sa pripravuje, čo ja ako mamina veľmi oceňujem. Najskôr si predhrejeme rúru na 180 °C. Maslo vymiešame s cukrom a lekvárom, natrieme na dno tortovnice, navrch poukladáme slivky slivkovaté, rozpolené a vykôstkované, rozkrojenou stranou na dno (to je dôležité). A zalejeme cestom, ktoré sa pripravuje tak, že ako prvé vymiešame maslo s cukrom dopenista, postupne primiešame vajíčka a jednu lyžicu múky. Po vymiešaní prisypeme zvyšnú múku s práškom do pečiva a so škoricou, a prilejeme mlieko. Koláčik sa pečie asi 3/4 hodinky, potom sa nechá chvíľu odstáť a preklopí sa na tanier. Ešte teplý je úžasný :)



Slivkové pečené dobroty sú síce vynikajúce, ale našej malej Klárke aj tak najrýchlejšie do bruška skáču slivky čerstvé, práve odtrhnuté zo stromu :)






Cesto
  • 100 g masla
  • 100 g hnedého trstinového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 2 polievkové lyžice mlieka
Pod slivky
  • 30 g masla
  • 30 g hnedého trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice slivkového lekváru
A samozrejme nesmú chýbať slivky :) 


Ak vám zvýšia ďalšie, nechajte sa inšpirovať napríklad týmito úžasnosťami:
  1. francúzske slivkové clafoutis by Natali (Cutlery FoodBlog)
  2. tvarohový zázrak so slivkami by Dora (Dora´s art)
  3. hruškovo-slivková inšpirácia by Martinka (Dulce de Leche)
  4. starý dobrý hrnčekový by Ivanka (eclecticquilt)
  5. slivkové knedlíčky by Tereza (výpečky)

Pekný deň a krásny víkend v znamení babieho leta :)

štvrtok 29. septembra 2011

husacie prsia a zemiakové carpaccio / goose breast and potato carpaccio

Keď vymyslí (a často aj sám pripraví) večeru náš "tatiko", je to vždy niečo originálne, zväčša mäsové, ale hlavne - neodolateľne chutné! A tak nám nedávno doma rozvoniaval tymián a pečené mäsko z husi :)


Príprava krásne jednoduchá: 

Inšpiráciu na carpaccio zo zemiakov sme našli tuším v časopise F.O.O.D. Hoci sa k nemu podávala ryba, aj v našej kombinácii chutilo vynikajúco. Najskôr sme si nakrájali zemiaky na tenké plátky a vykúpali ich v oleji, ktorý sme si predtým ochutili troškou sušeného cesnaku, citrónovým tymianom a červenou paprikou. Následne sa poukladajú do misky na zapekanie a šup s nimi do predhriatej rúry, kým nezmäknú a nezapečú sa do chrumkava. 

Mäsko v celku zvrchu ozdobíme kosoštvorcovým vzorom (my sme ho tiež poprepichovali tenderizérom), posolíme, mierne opaprikujeme a opečieme na rozpálenom oleji z každej strany po 5 minút.




Prílohou bol čerstvý špenát s paradajkami, mierne opečenými braraními rohmi (aby veľmi neštípali) a parmezánom, a samozrejme - obľúbená grilovaná kukurica :)


Dobrú chuť, krásny deň :)

Potrebujeme:
  • husacie prsia
  • zemiaky
  • olivový olej
  • sušený cesnak
  • červená paprika
  • soľ
  • čerstvý citrónový tymian
  • čerstvý špenát
  • paradajky
  • baranie rohy
  • parmezán
  • čerstvú kukuricu