pondelok 17. októbra 2011

francúzske zemiaky

Les pommes de terre françaises... Ach, áno, viem, že nie sú veľmi francúzske. Údajne pravé "francúzske zemiaky" sa v skutočnosti volajú Tartiflette a pripravujú sa so slaninkou, cibuľou a mäkkým francúzskym syrom Reblochon, ktorý pochádza z oblasti Horného Savojska, krásneho regiónu v Alpách. Ale také tie naše poslovenčené sú jedným z mojich najobľúbenejších jedál (mám ich veľa, viem, ale čo už so mnou). Úplne obyčajné, úplne jednoduché, úplne mňamózne! Majú mnoho podôb, ja vám ponúkam tú svoju :)



Zemiaky môžeme najskôr predvariť v šupke, alebo ich rovno ošúpať a uvariť do polomäkka. Dno sklenenej zapekacej misy natrieme maslom, na to poukladáme prvú vrstvu na kolieska nakrájaných zemiakov a opečené, na mesiačiky nakrájané špekačky, na kocky nakrájané uhorky a vajíčka uvarené na tvrdo (tie takisto pokrájané na kocky). Posoliť, pokoreniť, trošku posypať syrom a hurá na ďalšiu rovnakú vrstvu. Ako posledné by na vrch mali prísť zemiaky a všetko polejeme smotanou, v ktorej si rozmiešame vajíčko. Naplnenú misu dáme zapekať do predhriatej rúry asi na 20 min. pri 180°C. Potom zemiaky posypeme nastrúhaným syrom (ja som použila eidam), dáme ešte na 5-10 min. do rúry a môžeme podávať :)

Les ingrédients:

4 väčšie zemiaky
4 vajcia
2 špekačky
kyslé uhorky
syr
smotana na varenie
soľ, čierne korenie

A keďže je babie alebo ak chcete indiánske leto v plnom prúde, prechádzkam v prírode zdar! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...