piatok 18. októbra 2013

minipost: šampiňóny plnené prepeličími vajíčkami

Klobúčiky šampiňónov plnené mozzarelou, na vrchu prepeličie vajíčko a mladá cibuľka, a všetko opečené na voňavom masielku. Hádajte, koľko vajíčok som trafila do klobúčika? :)




A ešte skúste uhádnuť, kto sa už vie bicyklovať :)



Pekný víkend, priatelia!

štvrtok 3. októbra 2013

malinovo-orechový koláč s čokoládovým krémom / raspberry-nuts cake with chocolate cream

Jedno ráno som si privstala a piekla a piekla. A s láskou! Nuž, tuším sa aj podarilo, bo som ledva stihla odfotiť jednu jedinú fotku posledného kúsočku :) 

A zase raz som krém robila inak ako bolo v postupe, ani nie tak poháňaná vlastnou kreativitou ako skôr z roztržitosti, aaaa zase raz sa mi potvrdilo, že niekdy sa človeku podarí veci aj vylepšiť tým, že ich vlastne pokazí :)



Ingrediencie:

Cesto
  • 100g špaldovej múky
  • 50g hrubej múky
  • 110g cukru (práškového, najlepšie rozomletého trstinového)
  • 4 vajíčka
  • 2 lyžice teplej vody
  • štipka prášku do pečiva 
  • 8 lyžíc mletých orechov
  • maliny (neviem presne koľko ich bolo, dajte len tak od oka, aby cesto trošku zružovelo, ale nebolo príliš riedke)
  • maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu 
Krém
  • 115g masla
  • 230g krémového syru (my sme mali Lučinu)
  • 4 hrnčeky práškového cukru (trstinového)
  • 1/2 hrnčeka kakaa alebo vanilkový lusk + 1 lyžička vanilkovej esencie / 1 vanilkový cukor
  • 2-4 lyžice smotany na šľahanie

Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom a postupne pridávame múku, ktorú sme dôsledne zmiešali so štipkou kypriaceho prášku. Nakoniec pridáme orechy, maliny (ja som mala letné od babky - poklad v mrazničke ukrytý na horšie časy :) Cesto vylejeme na malý plech alebo do tortovej formy (vymastenej maslom a vysypanej múkou). Ja som ešte nakoniec pridala do stredu na vrch niekoľko lyžíc malín. Pečieme v predohriatej rúre asi 25 minút pri 180°C.

Kým sa upečie cesto, pustíme sa do prípravy krému - v miske "dohladka" vyšľaháme maslo (ktoré bolo cca.10 minút von z chladničky, nie viac), pridáme studený krémový syr a ďalej šľaháme. Nakoniec postupne pridávame cukor. Ak do plnky dáme ešte vanilkové semienka a vanilkovú esenciu, alebo vanilkový cukor,  máme hotový vanilkový krém, ak pridáme kvalitné kakao, máme krém čokoládový :) Ako posledné pridáme 2-4 lyžice smotany, ale pridávame postupne a pomaly a tak, aby krém nebol pririedky a držal tvar.

Keď cesto vychladne, natrieme ho malinovým (alebo jahodovým, alebo ríbezľovým alebo nejakým iným úžasným) džemom a krémom, ktorý môžeme tiež iba hala-bala natrieť, čo má podľa mňa tiež veľké čaro, alebo ho na koláč dať zdobením zo zdobiaceho vrecúška... Alebo sa to volá inak? :)

Krásny jesenný, slniečkový deň :)

streda 18. septembra 2013

vajíčkové raňajky / eggs breakfast

Raňajky sú základ dňa a my sa doma týmto heslom bez výnimky riadime, Máme pre vás inšpirácie na také poriadne raňajky - Klárka zbožňuje varené vajíčka a tatinko zase nepohrdne slaninkou či šunkou najlepšie v kombinácii s vajíčkom ;) No a mamina? Mamina má rada chlebík s maslom :)





A niekedy si cez víkendy doprajeme aj takéto: Malé zapekacie misky sme po obvode jemne potreli olejom, obložili schwarzwalsdkou šunkou, dovnútra sme dali syr (môžete použiť akýkoľvek syr, ktorý máte radi, pokojne aj kombináciu viacerých), navrch išli cherry paradajky, mladá cibuľka a vajíčko. Zapekali sme asi 20 minút.








A čo vy? Nájdete si čas v rannom zhone na chutné raňajky?

nedeľa 4. augusta 2013

langoše

Milí naši, tu je sľúbený recept na langoše od mojej maminy, ktoré sú také dobré, že keď si ich urobíte, nebudete sa vedieť dojesť :)



Ingredients:
  • 500 g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1/4 lyžičky cukru
  • 1 lyžička soli




V menšom hrnčeku si zohrejeme 100ml mlieka tak, aby bolo také "letné" :) To znamená, aby nebolo ani studené a už vôbec nie horúce. Rozpustíme v ňom cukor a navrch nadrobíme droždie. Počkáme kým kvások nakvasí :) 


Múku zmiešame so zvyšným mliekom (toto už môže byť vlažné), pridáme soľ, kvások a necháme asi 30 minút kysnúť. Potom si cesto rozdelíme na menšie bochníčky a tie necháme ďalej kysnúť ešte 10 minút. Ruky si potrieme troškou oleja a z bochníkov ťahaním tvarujeme langoše, ktoré pečieme na rozohriatom oleji z oboch strán do zlata (je to chvíľočka). Hotové langoše natierame voňavým cesnakom (prelisovaný cesnak zmiešaný s troškou olivového oleja, troškou vody a štipkou soli). A navrch môžeme dať ešte napríklad kyslú smotanu, nastrúhaný syr alebo kečup.



Krásny nedeľný podvečer prajeme!

štvrtok 18. júla 2013

čerešňové halušky s makom / cherry "halušky" with poppy seeds

Ako dlho to už je? ooo, to nie je možné, ooo, to sú už viac ako 2 mesiace... Od posledného príspevku. Veľké PREPÁČTE, ešte väčšie ĎAKUJEM, že ste naši verní čitatelia, a hor sa do čerešní!



Ingredients:
  • 1 hrnček hrubej pšeničnej krupice
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 hrnčeky vykôstkovaných čerešní
  • 1 vajíčko
  • maslo
  • voda
  • mak
  • cukor
  • soľ




Z múky, krupice, štipky soli, vajíčka a vody (množstvo vody upravíme podľa potreby - dolievame po troškách) vymiešame cesto, ktoré by malo byť také haluškové - ani tuhé, ani riedke :) Pridáme na malé kúsky nakrájané čerešne (časť si necháme nenakrájanú) a premiešame. Cesto necháme v miske a uštipkávame z neho lyžičkou malé halušky, ktoré hneď hádžeme do hrnca s vriacou vodou. Môžeme tiež dať cesto na dosku a odkrajovať z neho halušky nožom.






Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú hotové. Precedíme ich a polejeme rozpusteným maslom, do ktorého sme zamiešali aj cukor a mak. Nakoniec ešte môžeme pridať čerstvé čerešne, ktoré sme si odložili. 






Dobrú chuť, pekný deň a doščerešňovania :) 

PS: Komu takéto starká varievala?

štvrtok 2. mája 2013

pokoj a slnko na Kysuciach / calmness and sun in Kysuce

Mám ešte niekoľko skúšok a potom štátnice. Na všetko však dokážem zabudnúť na miestach, kde je tak krásne, ako u Klárkinej babky na Kysuciach... Je to môj srdcový kraj, zbožňujem prírodu, ktorá je tam taká nádherná, pokojná, trošku divoká. Som vďačná za to, že mám kde čerpať silu a za to, že moja dcérka môže vyrastať aj v takom prostredí.

I have a couple of exams left and then, the state examination. I forget about everything when I am at such beautiful places as this at Klárka´s grandma.... It´s my lovely country, I love this gorgeous nature, which can be both calm and wild. I am thankful for this place, it makes me full of energy, and I also thank that my daughter has a possibility to grow here.

















pondelok 29. apríla 2013

čerešňová jar / cherry spring

V posledných mesiacoch nemám veľa času na varenie a vypekanie, ani na blog. Potrvá to  možno ešte zo dva mesiace, ale teším sa na to, keď sa to zmení. Dovtedy vám posielam aspoň našu jar.

Last months I dont have time to cook and bake, neither to publish the blog. It will stay like two more months or so, but then I look forward to be back again. Until then enjoy the spring time by us.