piatok 11. apríla 2014

minipost: muffiny s čokoládovým krémom a malinami / muffins with chocolate cream and rapsberries

Receptov na dobré muffinky nikdy nie je dosť. A receptov na také, ktoré máte chuť piecť znova a znova (a ktoré vaši blízki a kamaráti majú chuť ochutnávať znova a znova) ešte menej :) Často na rôzne akcie, oslavy alebo pre Klárku a jej malých škôlkárov vypekám keksíky alebo takéto "mafinkové kapkejky". Množstvá surovín sú preto väčšie, ale ak použijete polovičnú dávku, máte cca. 18-20 muffinov - akurát pre takú menšiu rodinku ;)





Pokojne ich urobte s krémom, alebo aj bez, pridajte pod krém váš obľúbený džem, alebo ich iba polejte čokoládou - horkou, mliečnou, bielou... Pridajte do cesta orechy, kakao, popučený banán, podrvené lentilky, čokoládu alebo kúsky ovocia. Experimentujte a skúšajte :) Fantázii sa jednoducho medze nekladú!



My doma robievame krém s menším množstvom cukru a väčšinou používame trstinový, ktorý melieme :) A občas sú iba špaldové, a ja osobne mám také najradšej :)

Cesto:
  • 300g špaldovej múky
  • 200g polohrubej múky
  • 8 vajíčok
  • 8 lyžíc vody
  • 8 lyžíc oleja
  • 10 lyžíc bieleho jogurtu
  • 160g cukru
  • 200g masla
  • lyžička prášku do pečiva
Krém:
  • 400ml smotany na šľahanie
  • 400g horkej čokolády
  • 400g masla
  • 400g cukru
  • maliny
Žĺtka s cukrom vymiešame do peny, pridáme zmäknuté maslo, olej, časť múky zmiešanej
s práškom na pečenie, vodu, jogurt, zvyšnú časť múky a nakoniec opatrne premiešame s tuhým snehom z bielkov. Naplníme košíčky a dáme piecť do predhriatej rúry na 20 minút pri 180 °C. Krém si pripravíme z čokolády, ktorú nalámeme do smotany a za stáleho miešania ju v nej roztopíme a privedieme k varu. Hneď odstavíme a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a primiešame postupne čokoládovo-smotanovú zmes. Keď je krém hladký, dáme ho na chvíľu do chladu. Nakoniec ním ozdobíme muffinky. 





Krásny deň a ešte krajší víkend!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...