Máme doma kopisko sliviek :) Vlastne už nie až také veľké kopisko, pretože menšiu kôpku sme pekne zapiekli do tohto chlebíka, a druhou menšou kôpkou ho ozdobili. Tento recept sa mi zapáčil v augustovom vydaní časopisu Apetit, na ovocný chlebík sme už dlhšie mali zálusk, a bola to dobrá voľba!
Recept sme takmer dodržali (ak by sme ho dodržali úplne, tak to by sme neboli my) :) A použiť môžete akékoľvek ovocie, na ktoré máte chuť, pokojne aj nejakú farebnú zmes.
Slivky si nakrájame na kocky a trúbu predhrejme asi na 180°C. Väčšia časť sliviek pôjde do cesta, menšiu si odložíme. Formu na chlebík (my sme mali tú menšiu, asi na 1kg chlebík) vymastíme maslom a pozdĺžne vyložíme pásom papiera na pečenie. Cukor, zmäknuté maslo, preosiatu múku, kypriaci prášok, vajíčka a vanilkovú esenciu vymiešame. Cesto by malo byť hutné, ale nadýchané. Jednu tretinu dáme do formy, posypeme slivkami, vložíme ďalšiu časť cesta, opäť nasypeme slivky a prikryjeme zvyšným cestom. Pečieme asi hodinku. Zvyšné slivky poprášime cukrom a pokvapkáme limetkovou šťavou, navrstvíme na chlebík a necháme vychladnúť. Až potom vyberiem z formy.
- 175g masla
- 175g trstinového cukru
- 250g hladkej múky
- 1/2 kypriaceho prášku
- 2 vajíčka
- 2 lyžice vanilkovej esencie (alebo vanilkový cukor)
- slivky (alebo iné ovocie - v pôvodnom recepte je 175g, ale ja som ich nevážila)
- 80g práškového cukru (v pôvodnom recepte je 100g - 140g, ale my máme radšej menej sladké)
- šťava z limetky (alebo citróna)
Chlebíček bol chutný, voňavý, naozaj podarený, ku káve alebo k čajíku, také my ľúbime veľmi. Určite vyskúšajte :)
A stále trénujeme nové a nové rybie chvosty, francúzske vrkoče, drdoly, slimáčiky a neviem, čo všetko ešte :)
Pekný, slnečný deň!