štvrtok 9. decembra 2010

slivkový koláč s orechami a marcipánom


Keď mňamka, tak poriadna! A ak za oknami husto sneží, doma sa v teplej kuchyni pečie o to lepšie... Slivky sú síce jesenné kráľovné, no aj v decembrovom koláči budú úžasné...

Pôvodný recept bol síce málinko odlišný, niektoré veci sa nám však v špajzi nepodarilo nájsť. A v takom mrazivo krásnom počasí do obchodu? No to nieee ;) Tak sme si koláčik upiekli po svojom a bol vynikajúci!

Nachystali sme si:
  • 180 g práškového cukru + trošku na posypanie
  • 200g zmäknutého masla
  • 180 g hladkej múky + trošku na posypanie sliviek
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • vlašské orechy
  • slivky
  • marcipán

Postup je veľmi jednoduchý a nevyžaduje veľké kuchárske zručnosti. Jediné, na čo nesmiete zabudnúť, je nechať si maslo zmäknúť niekde mimo chladničky. Ak máte deti, marcipán krájajte radšej až nakoniec. Ja som to, (ktovie prečo;), urobila na začiatku a moja dcérka mu nevedela odolať... O čom vypovedá aj ten prosiaci výraz v pozadí obrázka ("Mami, môžeeeem?":)


Keď je maslo pripravené na akciu, v miske si ho vymiešame s cukrom. Potom do tejto voňavej zmesi po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec postupne prisypeme prášok do pečiva, múku, orechy (je na vás či budú na jemno/na hrubo namleté, alebo iba nasekané) a marcipán nakrájaný na malé kocky.


V pôvodnom recepte boli mandle a lieskové oriešky, ktoré by sa určite takisto do cesta veľmi hodili. My sme však mali doma nachystané vlašské orechy, a aby sa nám nepokazili, použili sme tie. Vlašské orechy majú teplú povahu, preto zahrievajú organizmus, sú ľahko stráviteľné a vhodné aj pre diabetikov. Dokonca sme sa dočítali, že priaznivo pôsobia aj pri problémoch so srdcom či plodnosťou a vďaka esenciálnym mastným kyselinám a ďalším vitamínom sa volajú teiž "potrava pre mozog" - ako študentka by som si mala na nich pochutnávať čo najčastejšie ;)

Zlatovlasá pomocníčka samozrejme niekoľko minút orechy miešala vareškou - bez tohoto úkonu by koláč nebol taký lahodný :)))

Vymiešané cesto vylejeme na menší pekáč, na ktorý sme si predtým rozložili papier na pečenie. Slivky si vyumývame, vykôstkujeme, rozštvrtíme a jemne posypeme hladkou múkou. Takto nachystané vyzerajú ako zasnežené :) Rozložíme ich na cesto a môžeme dať pecť... Rúru si predhrejeme na 180 °C a koláčik pečieme asi 50 min. Starý známy test so špáradlom (zapychneme ho do koláča, a ak ho vytiahneme čisté a cesto sa nám naň neprilepí, koláč je hotový) nám pomôže presne odhadnúť, kedy je koláč prirpavený slávnostne vyjsť z trúby ;)
 

 Aj keď je to veľmi ťažkééé, koláčik musíme nechať vychladnúť. Trpezlivo teda počkáme (asi najťažšia etapa pečenia), potom ho poprášime cukrom a môžeme servírovať :)


Náš prvý, a hneď celkom vydarený kúsok, čo poviete? :) Dekoračný lístok je z medovky...


 No a po maminke druhý najnedočkavajší ochutnávač:


Potom sa to už nedalo zastaviť - hami, hami, haaam:))))


Verím, že sme vás potešili a inšpirovali sladkou dobrotou, určite ju vyskúšajte a dajte vedieť, ako chutila vá...

Majte sa pekne a sladkooo :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...