štvrtok 16. decembra 2010

rösti a la Daniel & zemiaková polievka s lososom

Nie je nič lepšie ako pripravovať večeru pre svojich najmilších, a keď sú to ešte takí skvelí papkáči, ktorí dokážu oceniť dobré jedlo, tešíte sa na každé varenie! Ešteže takých pri sebe máme :) Priniesli nám poriadny kus lososa, a tak sa ružovo-zelený (lososovo-petržlenový) večer mohol začať :)

                                                                                    Polievka:

  • 6 väčších zemiakov
  • 300 ml mlieka
  • 1 kocka zeleninového bujónu
  • 200 g lososa
  • 1 cibuľa
  • 1 petržlen
  • 1 pór
  • 1 lyžica masla
  • petržlenová vňať
  • citrónová šťava z čerstvého citróna
  • soľ a čierne korenie


Rösti
  • zemiaky
  • 2 vajcia
  • hladká múka
  • 200 g lososa
  • gouda
  • petržlenová vňať
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • soľ, korenie (aké vám chutí)    

Polievka je naozaj jednoduchá a najlepší výsledok dosiahnete, ak to nepreženiete s vodou, ktorá sa pridáva spolu so zemiakmi. Aby sme však išli pekne po poriadku, najskôr si na roztopenom masle opražíme na jemnejšie nakrájanú cibulku a na kolieska nakrájaný pór...


Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky aj petržlen, a približne 300 - 400 ml vody a rovnaký diel mlieka. Keď začne zmes "bublotať":), hodíme do hrnca kocku zeleninového bujónu a necháme variť približne 10 - 15 minút, dovtedy, kým zemiaky nezmäknú. Osolíme, okoreníme...


Následne hrniec odstavíme a všetko rozmixujeme, aby bola polievka krásne krémová, a celkom nakoniec prikvapkáme citrónovú šťavu. 

Pred podávaním pridáme do polievky nadrobno nakrájané (v našom prípade jemne natrhané) kúsky lososa a poriadny diel čerstvej petržlenovej vňate, ktorá je neuveriteľne zdravá - nie nadarmo nám ním starké a maminy zdobili nedeľné polievky :)


Mmm..naozaj neskutočná to bola polievka, ako by povedal náš hosť - famózna :)

A rösti? Ja by som povedala, že sú to možno nahrubšie urobené zemiakové placky, no nerobia sa presne tak, ako "podlesníky", a už len to, že je v nich všetko nakrájané viac  nahrubo, im dodáva nezameniteľnú chuť... Tie naše sa lososovo niesli v duchu večera ;)



Do zmesi na prípravu "röstiov" (alebo ako by sa to malo správne skloňovať), postupne pridáme na strúhadle "natreté" zemiaky (nie úplne najemno), štvrťkolieska cibule, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr gouda, kúsky lososa a nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko pekne premiešame, ochutíme soľou a korením, a postupne pridáme vajíčka. Nakoniec do zmesi po troške prisypávame hladkú múku, vďaka ktorej bude "cesto" viac súdržné. Množstvo múky závisí od veľkosti vajíčok a množstva celej zmesi, no určite to odhadnete:)


Na panvici si rozohrejeme olej, zo zmesi tvarujeme väčšie či menšie placky (podľa nálady alebo podľa veľkosti hostí;) a z oboch strán ich opražíme do mňam-hneda...


Rösti sa podávajú zväčša ako príloha, no myslím si, že na večeru bohato stačia aj ako hlavný chod. My sme si k nim dali ešte paradajky posypané parmezánom, a po dojedení sme už len odfukovali... 


Pokojne experimentujte ako my a pridajte si do polievky či röstiov čokoľvek, čo máte radi, ale hlavne - potešte sa a pochutnajte si :)

Krásny deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...